telefon:596719879fax:596719824
ředitel:Mgr.Jana Jeřábkovákontakty:Mgr.Marie Síkorová
REDIZO:600145191IČ:70631727
email:skola@zsmitusova8.cz
zřizovatel:Statutární město Ostrava,Městský obvod Ostrava-Jih, Ostrava-Hrabůvka Horní 3
Cesta za poznáním

Základní škola Ostrava - Hrabůvka

Mitušova 8/1115 , www.zsmitusova8.cz
Učební osnovy

Člověk a svět práce

Člověk a svět práce
1. ročník
povinný
1
2. ročník
povinný
1
3. ročník
povinný
1
4. ročník
povinný
1
5. ročník
povinný
1
6. ročník
povinný
1
7. ročník
povinný
1
8. ročník
povinný
1
9. ročník
povinný
1
Kompetence k řešení problémů
  • je schopen posoudit problém, vyhledat k němu vhodné informace, diskutovat o možnostech řešení
  • nenechá se odradit neúspěchem a nachází jiná řešení
  • umí naslouchat ostatním členům v týmu
Kompetence sociální a personální
  • dodržuje a respektuje zákony třídního kolektivu
  • umí pracovat ve dvojicích a ve skupinách
  • respektuje vnitřní řád školy
  • oceňuje zkušenosti druhých lidí
  • čerpá zkušenosti a respektuje různá hlediska
  • podílí se společně s pedagogy na vytváření pravidel práce v týmu
Kompetence pracovní
  • adaptuje se na jiné prostředí a nové pracovní podmínky
  • žák je veden ke koncentraci na pracovní výkon
  • vytváří si pozitivní vztah k práci
  • dodržuje vnitřní řád školy, učeben
  • zapojuje se do zájmových aktivit ve škole i mimo školu
Kompetence k učení
  • používá obecně užívané termíny
  • vědomě eliminuje rušivé podněty a vytváří si optimální podmínky pro učení
  • při hodnocení se používají převážně prvky pozitivní motivace
  • učí se pracovat samostatně a tvořivě
  • učí se sebehodnocení
Kompetence komunikativní
  • rozumí různým typům textů a záznamů
  • naslouchá promluvám druhých lidí a porozumí jim
Kompetence občanské
  • respektuje zákony a společenské normy
  • je si vědom svých povinností ve škole a mimo školu
  • poskytne dle svých možností účinnou pomoc
  • v krizových situacích se chová ohleduplně
  • respektuje požadavky na životní prostředí
  • podporuje zájem ochrany zdraví

Práce s drobným materiálem
výstupyučivo
  • učí se vytvářet přiměřenými pracovními operacemi a postupy na základě své představivosti různé výrobky z daného materiálu
  • učí se využívat při tvořivých činnostech s různým materiálem prvky lidových tradic
  • učí se volit vhodné pracovní pomůcky, nástroje a náčiní vzhledem k použitému materiálu
  • udržuje pořádek na pracovním místě a dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce; poskytne první pomoc při úrazu

- práce s drobným materiálem - vlastnosti materiálu, funkce a využití pracovních pomůcek a nástrojů, využití v praxi

- jednoduché pracovní postupy, využití tradic a lidových zvyků, řemesla

pokrytí průřezových témat
MeV
PRT
OSV
RSP , SaS , SRaSO , PH , K , ŘPRD
přesahy

Konstrukční činnosti
výstupyučivo
  • provádí při práci se stavebnicemi jednoduchou montáž a demontáž
  • pracuje podle slovního návodu, předlohy, jednoduchého náčrtu
  • dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce, poskytne první pomoc při úrazu

- práce se stavebnicemi - plošnými, konstrukčními, prostorovými

- práce s návodem, předlohou

pokrytí průřezových témat
MeV
PRT
OSV
RSP , SaS , SRaSO , PH , K , KaK , ŘPRD
přesahy

Pěstitelské práce
výstupyučivo
  • učí se provádět jednoduché pěstitelské činnosti, samostatně vede pěstitelské pokusy a pozorování
  • ošetřuje a pěstuje podle daných zásad pokojové i jiné rostliny
  • učí se volit podle druhu pěstitelských činností správné pomůcky, nástroje a náčiní
  • dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce; učí se poskytnout první pomoc při úrazu

- základní podmínky pro pěstování rostlin

- pěstování pokojových rostlin

- pěstování rostlin ze semen v místnosti

pokrytí průřezových témat
MeV
PRT
OSV
RSP , SaS , SRaSO , PH , ŘPRD
EV
ZPŽ , VČP
přesahy

Příprava pokrmů
výstupyučivo
  • učí se orientovat se v základním vybavení kuchyně
  • učí se připravit samostatně jednoduchý pokrm
  • dodržuje pravidla správného stolování a společenského chování
  • udržuje pořádek a čistotu pracovních ploch, dodržuje základy hygieny a bezpečnosti práce; učí se poskytnout první pomoc i při úrazu v kuchyni

- základní vybavení kuchyně

- výběr a nákup potravin, skladování potravin

- jednoduchá úprava stolu

- pravidla správného stolování

pokrytí průřezových témat
MeV
PRT
OSV
RSP , SaS , SRaSO , PH , K , Ko , KaK , ŘPRD , HPPE
přesahy