Charakteristika školy a ŠVP
Učební plán
Učební osnovy
Školní projekty
Hodnocení žáků a autoevaluace školy
|
Učební osnovy
Člověk a svět práce
Kompetence k řešení problémů
-
je schopen posoudit problém, vyhledat k němu vhodné informace, diskutovat o možnostech řešení
-
příjímá zodpovědnost za výsledek řešení problému a umí jej obhájit
-
nenechá se odradit neúspěchem a nachází jiná řešení
-
umí naslouchat ostatním členům v týmu
Kompetence sociální a personální
-
dodržuje a respektuje zákony třídního kolektivu
-
respektuje vnitřní řád školy
-
umí pracovat ve dvojicích a ve skupinách
-
podílí se společně s pedagogy na vytváření pravidel práce v týmu
-
oceňuje zkušenosti druhých lidí
Kompetence pracovní
-
adaptuje se na jiné prostředí a nové pracovní podmínky
-
žák je veden ke koncentraci na pracovní výkon
-
vytváří si pozitivní vztah k práci
-
dodržuje vnitřní řád školy, učeben
-
zapojuje se do zájmových aktivit ve škole i mimo školu
Kompetence k učení
-
užívá odbornou terminologii
-
používá obecně užívané termíny
-
při hodnocení se používají převážně prvky pozitivní motivace
-
vědomě eliminuje rušivé podněty a vytváří si optimální podmínky pro učení
-
učí se sebehodnocení
-
učí se pracovat samostatně a tvořivě
Kompetence občanské
-
respektuje zákony a společenské normy
-
je si vědom svých povinností ve škole a mimo školu
-
poskytne dle svých možností účinnou pomoc
-
v krizových situacích se chová ohleduplně
-
respektuje požadavky na životní prostředí
-
podporuje zájem ochrany zdraví
Práce s drobnými materiály |
výstupy | učivo |
-
vytváří přiměřenými pracovními operacemi a postupy na základě své představivosti různé výrobky z daného materiálu
-
využívá při tvořivých činnostech s různým materiálem prvky lidových tradic
-
volí vhodné pracovní pomůcky, nástroje a náčiní vzhledem k použitému materiálu
-
udržuje pořádek na pracovním místě a dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce; poskytne první pomoc při úrazu
|
- práce s daným materiálem, vlastnosti materiálu, funkce a využití v praxi
- jednoduché pracovní postupy, organizace práce
- seznámení s lidovými tradicemi
- bezpečnost a uspořádání práce
|
pokrytí průřezových témat |
MeV PRTOSV RSP
,
SaS
,
SRaSO
,
PH
,
K
,
Ko
,
KaK
,
ŘPRD
,
HPPE |
přesahy |
|
Konstrukční činnosti |
výstupy | učivo |
-
provádí při práci se stavebnicemi jednoduchou montáž a demontáž
-
pracuje podle slovního návodu, předlohy, jednoduchého náčrtu
-
dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce, poskytne první pomoc při úrazu
|
- práce se stavebnicí, použití logiky
- využití návodu při postupech práce
- pracovní hygiena, první pomoc při zranění
|
pokrytí průřezových témat |
MeV PRTOSV RSP
,
SaS
,
SRaSO
,
PH
,
K
,
KaK
,
ŘPRD
,
HPPE |
přesahy |
|
Pěstitelské práce |
výstupy | učivo |
-
provádí jednoduché pěstitelské činnosti, samostatně vede pěstitelské pokusy a pozorování
-
ošetřuje a pěstuje podle daných zásad pokojové i jiné rostliny
-
volí podle druhu pěstitelských činností správné pomůcky, nástroje a náčiní
-
dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce; poskytne první pomoc při úrazu
|
- práce s rostlinami - pokusy, pozorování
- péče o rostliny
- využití nářadí při práci s rostlinami
- rostliny jedovaté, rostliny jako drogy, alergie
|
pokrytí průřezových témat |
MeV PRTOSV RSP
,
SaS
,
SRaSO
,
PH
,
K
,
ŘPRD
,
HPPEEV E
,
ZPŽ
,
ŽP
,
VČP |
přesahy |
|
Příprava pokrmů |
výstupy | učivo |
-
orientuje se v základním vybavení kuchyně
-
připraví samostatně jednoduchý pokrm
-
dodržuje pravidla správného stolování a společenského chování
-
udržuje pořádek a čistotu pracovních ploch, dodržuje základy hygieny a bezpečnosti práce; poskytne první pomoc i při úrazu v kuchyni
|
- příprava jednoduchých pokrmů dle možností
- základy společenského chování, pravidla stolování
- pracovní hygiena v prostorách kuchyně, bezpečnost práce, první pomoc při úrazu
|
pokrytí průřezových témat |
MeV PRTOSV RSP
,
SaS
,
SRaSO
,
PH
,
K
,
Ko
,
KaK
,
ŘPRD
,
HPPE |
přesahy |
|
|